( Aydın'ın Son Dakika Haberleri )
Son Dakika
CHP'li İnce'den Partili Üyeye Sert Tepki ? CHP İL BAŞKAN ADAYI YILDIZ BASINLA KAHVALTIDA BULUŞTU Kalınomuz adaylığını açıkladı
Uluderede Kritik Hata
 
Uluderede Kritik Hata
Uludere'de 34 köylünün yaşamını yitirmesine neden olan bombardımana bu gizli kodlar neden olmuş!
6 Şubat 2012 Pazartesi 11:40
Facebook
Google
Twitter
Yazdır

Uludere olayının bilinmeyen ayrıntılarını Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşesinde yazdı.


Feyman Hüseyin istihbaratıyla başlayan operasyonda neler yaşandı?


Hüseyin 2 gün önce aynı bölgede nasıl elden kaçtı?


Tüm bu soruların yanıtı Selvi'nin aktardığı 13 kritik adımda gizli:

KRİTİK TARİH: 21 ARALIK

...Daha önceden de açıklandığı gibi MİT, 21 Aralık günü Feyman Hüseyin'in eylem yapmak üzere bir grupla içeriye sızacağı bilgisini veriyor.

O tarihten itibaren Heronlar Haftanin kampı ile Ortasu köyü arasında uçarak 10 kilometre karelik bir alan içerisinde Feyman Hüseyin'i kontrol altına alıyorlar. Çünkü 21 Aralık tarihli istihbaratta Ortasu Köyü belirtiliyor.

Telsiz kestirmeleri de bu istihbaratı teyit ediyor.

Reşadiye'den Çukurca'ya kadar yüreğimizi yakan birçok baskında Feyman Hüseyin ismi ön plana çıktığı için, güvenlik birimlerinde, "Büyük balık" psikolojisi oluşuyor.

27 Aralık tarihinde iki kez, olayın meydana geldiği 28 Aralık tarihinde ise bir kez olmak üzere, MİT Feyman Hüseyin istihbaratını teyit ediyor.

21 Aralık ile olayın olduğu gün arasında Feyman Hüseyin'in telsiz kodu telsiz kestirmelerine takılıyor.

Böyle olunca, "Büyük balık" psikolojisi daha da güçleniyor.

Böyle olunca Heronlar, kalabalık bir grubun Türkiye sınırına doğru yaklaştığını tespit edince, olayın dallanıp budaklanmaması için operasyon, "dar çerçeve"de yürütülüyor.

Kuşku verici, "Gri alanlar" da bu "dar çerçevede" ortaya çıkıyor.

1-Feyman Hüseyin istihbaratını çift taraflı çalışan muhbir veriyor. Daha önce, "kod adı Y" başlıklı yazıda değindiğimiz çift taraflı çalışan istihbarat elemanı Musa Yusuf, olaydan sonra örgüt tarafından öldürüldü.

2-Olay öncesinde, "Büyük yemleme" yapılıyor. İstihbarat notunda belirtilen Feyman Hüseyin'in telsiz kodu, sınıra yakın bölgelerde yapılan telsiz kestirmelerine takılıyor. İlk sinyal, "Keşan" denilen mıntıkadan alınıyor. Böylece verilen istihbarat güçlendiriliyor.

3-Bombalamanın yapıldığı 28 Aralık günü sınıra doğru yaklaşan kalabalığın arasından Feyman Hüseyin'in telsiz kodu tespit ediliyor.

4-Ama Heronlardaki ilk görüntüde önce 3 araç geliyor, sonra 2 araç daha yaklaşıyor. PKK'ya para veriyorlar.

5-Kaçağa 70 katır 40 insan çıkıyor. Heronların tespitinde giderken de dönerken de silah yok. Bölgedeki karakol kaçağa gidildiğini biliyor. Zaten ilk top atışı yapılınca korucubaşı arayıp, "bizim çocuklar orada" diye uyarıyor. Bu sırada kaçakçılar köyü arayıp, uyarıyorlar.

6-Gözcü isimli Heron'un tespit ettiği görüntüler Batman, Malatya, Van ve Ankara'da aynı anda izlenilebiliyor.

7-İlk bombalamada 11 kişi ölüyor. 45 dakika sonra ikinci bombalama oluyor. Ama ilk bombalamadan sonra köylüler yetkililere ulaşamıyorlar.

8-Şırnak Valisi Vahdettin Özkan o sırada Ankara'da. Olaydan daha sonra haberi oluyor. Gülyazı Sınır Alay Komutan Vekili Albay Onur Güney'i arayıp, olay hakkında bilgisinin olup olmadığını soruyor. Albay Güney, bilgisinin olmadığını söylüyor. Vali Özkan gece saat 23'te, vurulanların PKK'lılar değil, siviller olduğunu tespit ediyor. Ama Albay Güney bilgi vermiyor.

9-1.5 yıl içeresinde görev yeri 6 kez değiştirilen Gülyazı Sınır Alay Komutan Vekili Albay Onur Güney'in olaydan haberi olduğu ama bağlı olduğu Şırnak Valisi'ne doğru bilgi vermediği tespit ediliyor. Vali Vahdettin Özkan, Albay'ın görev yerinin değiştirilmesini teklif ediyor. O sırada Ürdün'de olan Jandarma Genel Komutanı 2 gün sonra döndüğünde talebi yerine getiriyor.

10-Grup sınırımızın içinde tespit edilse Kara Kuvvetleri talep edecek, Hava Kuvvetleri gereğini yapacak. Ancak grup sınır ötesinde olduğu için 2.Ordu başında Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu'nun bulunduğu Genelkurmay Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'na müracaat ediyor.

11-Hem 2.Ordu'da hem de Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'nda görüntüleri izleyen bir grup ısrarla, bu kişilerin kaçakçı olduğunu savunuyor. Bu bölüm, soruşturma sürecinde aydınlanacak ve görevden almalar ve tutuklamalar olursa kimseye sürpriz olmasın.

12-Meclis'ten alınan sınır ötesi operasyon yetkisi kapsamında Başbakanlık tarafından geniş kapsamlı bir yetki verildiği için her operasyon için Başbakanlığa sorulmuyor. Uludere olayında da Başbakanlık'tan talimat alınması söz konusu değil. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin sabah 06.00'da olayı öğreniyor. Başbakan'ı da o bilgilendiriyor. Hükümetin haberi sabah oluyor.


13-İşin püf noktalarından biri de burada yatıyor. Görüntüler üzerinde kuşkular ortaya çıkınca, en yakın birliklerden istihbaratı teyit etmesi gereken Genelkurmay Terörle Mücadele Dairesi olayı ısrarla, "dar çerçeve" içinde tutmakta ısrar ediyor. Gülyazı ya da Ortasu'ya sorulsa kaçakçı oldukları ortaya çıkacak.

 

 

Uludere dosyasında ilerlendikçe, gri alanlar aydınlanıyor, yeni gri alanlar ortaya çıkıyor, ama böylece bir yüzü siyah, öbür yüzü beyaz olan fotoğraf netleşiyor.

Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Anket
Yazarlar
Misafir Yazarlar
Fotogaleri
Videogaleri
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Hava Durumu
Havadurumu
Finans
İMKB 100
58454
USD ALIŞ
1.7990
USD SATIŞ
1.8090
EURO ALIŞ
2.3160
EURO SATIŞ
2.3310
POUND ALIŞ
2.8760
POUND SATIŞ
2.9210
ALTIN ALIŞ
90.8990
ALTIN SATIŞ
91.2830
Tarihte Bugün
1946 Türkiye Sosyalist Partisi kuruldu. Başkanlığa avukat Esat Adil Müstecaplıoğlu seçildi.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Sayısal Loto
12.05.2012
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 02 10 14 28 41
Şans Topu
09.05.2012
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 07 08 20 28 + 07
On Numara
07.05.2012
Tarihli Çekiliş Sonucu
03 07 10 14 18 19 21 24 26 30 34 35 44 51 53 57 61 63 65 67 69 75
Süper Loto
10.05.2012
Tarihli Çekiliş Sonucu
05 26 30 35 45 50