Özer Kayalı’Ya 60 Milyonluk Vurgun Soruşturması

2016 yılında 2186 ada 1 parselde fazladan yapılan 24 lüks villaya imara aykırı ruhsat veren Özer Kayalı ifade için İçişleri Bakanlığı Müfettişi tarafından belediyeye ifadeye çağrıldı.

Başkanlığı devam ederken ortaya çıkan, ancak dönemin yöneticilerinin de yardımıyla örtbas edilen inanılması güç bir imar değişikliği yeniden gün yüzüne çıktı. Olayı araştırmak için İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen bir başmüfettiş, Özer Kayalı ve söz konusu imar değişikliğine adı karışan belediye başkan yardımcısı ile ilgili şahısların ifadelerini almak için Kuşadası’na geldi. Belediyede ifade vermeyi reddeden Özer Kayalı’nın ifadesini Kaymakamlıkta vereceği öğrenildi.

MAHKEMELERİ KOMŞU KAPISI YAPTI

Hali hazırda altı ayrı konuda soruşturma izni verilen ve mahkemeleri mesken tutan Özer Kayalı hakkında sırada daha pek çok imar ile ilgili soruşturma izni ve dava dosyasının art arda dalgalar halinde geleceği öne sürülüyor. Öte yandan Kayalı hakkında açılan son soruşturma ile ilgili de soruşturma izni verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İMAR SKANDALI DAHA ÖNCE ABRA KADABRA İLE ÖRTBAS EDİLMİŞTİ

Özer Kayalı döneminde Türkmen Mahallesi 2186 ada 1 parselde kayıtlı arsa üzerinde yapılan inşaatlar yürürlükteki imar mevzuatındaki pek çok yasa maddesi ve yönetmeliğe aykırı olduğu için şikâyete konu olmuş, ancak dönemin yöneticileri her ne hikmetse Özer Kayalı’ya yardımcı olmuş ve olayı örtbas etmişti. Ancak olay İçişleri Bakanlığı’na yansıyınca Özer Kayalı ve ilgili görevlilerin sorgulanması için soruşturma izni verildi. Görevlendirilen İçişleri Bakanlığı Başmüfettişi Kuşadası’na gelerek Özer Kayalı ve ilgili şahısların ifadelerini almaya başladı.

Fazladan imara aykırı yapılan 24 adet lüks villanın değeri yaklaşık 60 milyon TL

Şikâyete konu olan söz konusu arsada 43 adet bağmışız bölüm (konut-İşyeri) yapılması gerekirken 24 adet fazla konut yapıldığı, imar plan notlarındaki 300 metrekare kuralına uyulmadığı, gerçekte var olmayan otoparkın kâğıt üzerinde varmış gibi gösterildiği, 10 metrelik çekme mesafesi kuralına uyulmadığı, yol katılım payı ile otopark payının belediyeye ödenmediği, DSİ den dere için görüş alınmadığı, derenin parsele dahil edildiği, bunun için tevhit, şuyulandırma yapılmayan parselin büyütülmesine imkan verildiği şeklinde iddialar bulunuyor. Ayrıca dosya kapsamında kamu zararı doğup doğmadığı, kişiye özel işlem yapılmak suretiyle haksız kazanç sağlanıp sağlanmadığı, harçların doğru şekilde tahsil edilip edilmediği de İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü tarafından araştırılıyor.

24 adet lüks villanın değerinin, o yıllarda her bir dairenin 2 milyon 500 bin Tl değerinde olmak üzere 24 villanın bu günkü değerinin yaklaşık 60 milyon TL olduğu, İmara aykırı olarak yapılan bu dairelerin maliyetinin vurgun olduğu belirtildi.

ÖZER KAYALI’NIN İMAR KARARI AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN DÖNMÜŞTÜ

2016 yılında Özer Kayalı ve şürekâsınca Kuşadası Belediye Meclisinde bu parsel için alınan plan –notları hakkında karar Aydın Büyükşehir Belediye Meclisince ret edilir “300 M2 arsa payına göre 1 bağımsız bölüm teşkile edilecektir hükmünün yürürlükte olduğu anlaşılmaktadır. 2186 ada 1 parselde en çok 43 adet bağmışız bölüm teşkil etmesi gerektiği tesbiti kesin ve nettir” der.

İşte bu Aydın Büyükşehir Belediyesinin ret kararı Özer Kayalı’nın Aydın Büyükşehir Belediyesine başlattığı kavganın fitilini ateşler. Kuşadası Belediye Meclisinde alınan kararın Aydın Büyükşehir Meclisinde ret edilmesini içine sindiremeyen Özer Kayalı ve şürekası, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Özlem Çerçioğlu hakkında her ortamda her türlü hakarete varan davranışlarda bulunmuşlar, ve hatta içkili ortamlarda Özlem Çerçioğlu’na ağır küfürlerde bulundukları da iddia edilmiş ve bu basına yansımıştı.

Özer Kayalı’nın Rant Kavgası yüzünden Kuşadası 5 yıl hizmet alamadı

Özer Kayalı’nın bu kanun tanımız tutumuna Özlem çerçioğlu’nun dur diyerek buna geçit vermediği, Özer Kayalı’nın bu parsel ile ilgili plan notlarının değiştirilmesine reddeden Büyükşehir’e karşı aldığı tavır sonucu Özlem Çerçioğlu ile devamlı kavga etmesi, yıllarca yetki karmaşası içinde geçen 5 yıl boyunca Özer Kayalı’nın bu davranışı neticesinde Kuşadası’nın hizmet alamadığı belirtildi.

Öte yandan iddialara göre soruşturmaya konu olan imar yolsuzluklarında adı geçen Belediye Başkan Yardımcısının söz konusu siteden 2018 yılında konut sahibi olduğu, ancak 2020 yılında satması da çeşitli soru işaretlerini beraberinde getirdi.

MADEM YASALDI, İMAR BARIŞINDAN NEDEN YARARLANDILAR?

İnşaat sahipleri Özer Kayalı’nın Belediye Başkanı olarak Kuşadası Belediyesinden 2015’te belediyeden imar durum belgesi, 2016’da inşaat ruhsatı aldı. 64 adet konut, 4 adet işyeri olmak üzere toplam 68 bağımsız bölüm yaptılar. Ancak 2017’de şaşkınlık yaratan bir uygulama ile tapu siciline 56 adet konut, 4 adet işyeri olarak 60 bağımsız bölüm olarak tescil ettirdiler. Öte yandan emsal hesaplarına ve plan notları şartlarına göre fazla yapıldığı belirlenen 24 adet fazla konut için 3194 sayılı kanun kapsamında imar barışından yararlanmak için müracaat ettiler. Vatandaş şimdi Özer Kayalı’ya soruyor: “Bu inşaatlar madem yasaldı, neden mal sahibi imar barışından yararlandı?”

Yine bu konu ile ilgili olarak 2019 yılında yapılan soruşturmada, bu parsel ile ilgili net açık ve kanunsuz işlemler olmasına karşın dosyayı sorunsuz kapatan Çevre ve şehircilik İL Müdürlüğünde görevli Şehir Plancısı Y.A. yine bugünkü soruşturmada yer alması ise konuyu farklı boyuta sürüklediği, bu arada yine bu tip belediyedeki işlemlerin İşadamı-Bürokrat-Siyasetçi ayağı olduğu gerçeği düşünüldüğünde, bu olaydaki bu kişilerin kimler olduğunun soruşturma sonucunda ortaya çıkacağı da iddialar arasında yer alıyor.

KAYALI BELEDİYEDE İFADE VERMEYİ REDDETTİ

Bu yapılan yanlı ve yanlış işlemden paçayı kurtardığını sandığı imar yolsuzluğu ile ilgili olarak ifadesi alınmak üzere İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü tarafından Belediyeye çağrılan Özer Kayalı’nın daveti reddettiği, ifadesini Kaymakamlıkta vermek istediği öğrenildi. Kayalı’nın kendisini “Ben acayip dürüst bir belediye başkanıydım” teziyle kendisini savunmaya çalışacağı, zaten dosyanın geçmişte kapatıldığı yönünde ifade vermeyi planladığı yakın çevresinden sızan bilgiler arasında.

31 Mar 2021 - 14:58 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Aydın Life Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Aydın Life hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Aydın Life editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Aydın Life değil haberi geçen ajanstır.